‘Dichter bij jou’ laatste dichtbundel Heimdall

Dichter bij jou
Dichter bij jou is de laatste dichtbundel van de gespecialiseerde poëzie-uitgeverij Hub Dohmen/Heimdall uitgeeft. Het mediahuis gaat door als algemene uitgeverij. Ook produceren we met DohmenBoekmakers steeds meer boeken in opdracht.

In verschillende weekkranten in de regio verscheen onderstaand verhaal over deze ontwikkeling.

De poëziecarrousel draait nog even

Hub Dohmen (59) uit Waalre publiceerde de afgelopen tien jaar met Uitgeverij Heimdall Poëzie meer dan honderd dichtbundels. Het was een bewogen periode. Op 1 mei luidt de bel voor de laatste ronde.

WAALRE – Spijt heeft hij niet gehad van zijn beslissing om te stoppen met Heimdall Poëzie. “Ik ben van nature wel een weifelaar”, zegt Hub Dohmen (59) uit Waalre.
“Het heeft me – na tien jaar – dan ook de nodige moeite gekost om het besluit te nemen. Het is net een slechte poëzietekst, maar afscheid nemen van zoiets dierbaars doet echt pijn.” Dohmen is blij dat het afscheid kan plaatsvinden in het Rozenknopje in Eindhoven, de thuisbasis van Heimdall.

Warm waren de reacties van dichters als Jack van Hoek en Ruud van Neerven (allebei uit Eindhoven), Boris Kanen (getogen in Veldhoven), Anna Djerek (uit Den Haag) en Rick van der Made (hoofdredacteur van de Gaykrant) toen ze het nieuws over de ‘laatste ronde’ van Heimdall Poëzie hoorden.

Dichtersfamilie
Van der Made zegt: “Voor veel dichters was Heimdall meer dan een verspreider van het geschreven woord. Het was een niet al te strak geregisseerde dichtersfamilie waarvan de leden graag bij elkaars optredens langskwamen.”
Hij vergelijkt de uitgeverij met een ‘kleurrijke poëziecarrousel’: “Wie mee wilde draaien, stapte op. Wie draaierig van alle aandacht werd, stapte weer af. En op de carrousel was er een koetsje voor elke soort poëzie: van humorvol tot lyrisch, van landschapsgedicht tot sonnet, van poetryslam tot hymne.”
Het is tien jaar geleden dat Hub Dohmen op het idee kwam een uitgeverij op te zetten. “Als journalist, jarenlang werkzaam bij het Eindhovens Dagblad, heb ik een bovenmatige interesse in communicatie”, vertelt hij. “Begin vorig decennium waren e-books helemaal in. Dus ik besloot reeds uitgegeven boeken over mijn vakgebied in een digitale versie uit te brengen.”
De verkopen vielen echter tegen. Een toevallige ontmoeting met emeritus professor Auguste van der Molenschot – geboren en getogen in het Eindhovense stadsdeel Stratum – zorgde voor een koerswijziging.

Dohmen Publishing maakt steeds meer boeken in opdracht van auteurs en uitgevers

“De man zocht een uitgever voor zijn dichtbundel Leven en Liefde. Het werd mijn eerste gedrukte uitgave.” Na Van der Molenschot publiceerde Dohmen werk van maar liefst 153 dichters. De basis voor de uitgeverij werd gelegd door schrijvers uit Eindhoven en omgeving, zoals Ruud van Neerven, Jack van Hoek, Magda Thomas en Derrel Niemeijer. Van het een kwam het ander. In de loop der jaren publiceerde Heimdall ruim honderd dichtbundels. Ook maakte Dohmen tientallen poëzieboekjes in opdracht.
Volgens Jack van Hoek kwam Heimdall jaren geleden als geroepen. “Veel dichters gaven hun werk op allerlei manieren uit”, vertelt de beeldend- en woordkunstenaar. “Heimdall gaf serieuzer aandacht aan hun werk. Boekjes werden vaak op ludieke wijze door heel Nederland gepresenteerd.” Dat gebeurde tijdens het reizende poëziefestival Dichter Bij Jou, de Poëzieboot (onder meer Den Bosch, Gouda en Zaanse Schans) en de Kempense Poëziebus.

Shelley
Ruud van Neerven gaf in het totaal vier bundels bij de Waalrese uitgeverij uit. “Eén daarvan was, op initiatief van de uitgever, een bundel met vertalingen van de Engelse romantische dichter Shelley”, vertelt Van Neerven. “Het was een voorrecht dat te mogen doen. Het maakte onbekende taalvaardig-heden bij me los.”
Met Heimdall probeerde Dohmen, tegenwoordig werkzaam als woordvoerder van het Summa College in Eindhoven, de afgelopen jaren gedichten onder de aandacht van een groter publiek te brengen. “Voor het geld hoefde ik het niet te doen, ik had tenslotte een baan”, zegt hij. “Poëzie is een nichemarkt. Ik speelde de afgelopen jaren steeds quitte.”

Missie
Dichter Boris Kanen benadrukt het belang van poëzie. “Als mens hebben we soms de neiging om vaak onbewust in de maalstroom der dingen meegezogen te worden”, zegt hij.
“Voor mij is de waarde van poëzie dat het je even uit de kolkende rivier haalt en je aan de oever laat zitten. Het is een moment van aanschouwen, beschouwen.”

Maar wat vindt Dohmen eigenlijk van gedichten. Hij hapt even naar adem. “Mmm. Als ik eerlijk ben: ik was er tien jaar geleden geen fan van … Ik heb het leren waarderen. Ik ben onder-tussen fan van meer toeganke-lijk, empathisch werk, zoals dat van Anna Djerek (Den Haag) en Nanna Dillen (Eindhoven). Heerlijk om bij weg te dromen.”

Nieuwe bundel Boris Kanen in drie edities

13 april 2022

Aandacht voor Des MacHale in Gardian

13 april 2022